Köttsoppa på älg och rotfrukter

Köttsoppa på älg och rotfrukter
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Köttsoppa på älg och rotfrukter

16 ingredienser

60 m

Klassisk köttsoppa fast på älgytterlår. Gör en smart kryddpåse och doppa ner i grytan medan den kokar så får du enkelt en riktigt god buljong.

Tips! Använd gärna tryckkokare när du kokar köttet. Koktiden kortas ner till nästan 1/3 av tiden och näringsinnehållet bibehålls på ett bättre vis.

Ingredienser

portioner

Kryddpåse

  • 3 klyftor vitlök
  • ca 10 cm purjolök, i stavar
  • ca 5 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe färsk persilja
  • 10 svartpepparkorn

Köttsoppa

  • 500 g älgytterlår
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 kålrot
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • salt
  • peppar
  • krusbladig persilja, till garnering

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till kryddpåsen i ett tygstycke och knyt ihop med ett hushållssnöre, vips har du din kryddpåse klar!
  2. Tärna upp köttet i 1 cm stora tärningar. Förbered tryckkokaren enligt respektive modell och instruktioner eller koka upp köttet i kastrull med saltat vatten tills köttet är mört. Det tar ca 30-40 minuter i kastrull.
  3. Skölj och skala alla grönsaker. Skär upp grönsakerna i lika stora tärningar (ca 1 cm) och lägg i kastrullen med köttet. Stoppa ner kryddpåsen, fyll på med vatten så täcker väl. Koka tills grönsakerna har mjuknat. Ta ur kryddpåsen ur grytan och pressa ut så mycket du kan v vätskan från kryddorna.
  4. Smaka av grytan med salt och peppar, garnera med krusig persilja.