Köttfärs- och linspaj

Foto: ViktVäktarna
Köttfärs- och linspaj
19 ingredienser
45 m
En god paj funkar lika bra till festen som till matlådan. Testa denna goda variant med köttfärs- och linsfyllning där vi dessutom bytt ut mycket av mjölet i pajskalet mot proteinrika kikärter.
Klicka här för att få fler smarta recept eller bli medlem i ViktVäktarna.
Tips! Vetemjölet går att byta ut mot mandelmjöl om du vill ha en glutenfri paj. SmartPointsvärdet blir detsamma.
Ingredienser
Pajskal
- ca 400 g färdigkokta kikärtor
- 4 msk vetemjöl
- 1 msk rapsolja
- 1 msk vatten
Fyllning
- 1 dl torkade röda linser
- 1 gul lök
- 300 g nötfärs (10%)
- 1 tsk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 1 köttbuljongtärning
- 2 morötter
- 1 msk balsamvinäger
- 1 dl riven ost (17%)
Servering
- sallad
- majs
- körsbärstomater
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mosa sköljda och avrunna kikärter med gaffel eller stavmixer. Blanda ner mjöl, olja och vatten till en smet. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och grädda ca 15 minuter.
- Koka linser enligt anvisning på förpackningen.
- Hacka lök. Stek färs i olja, salta och peppra. Blanda ner lök och tomatpuré och låt steka med ett par minuter. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning och låt puttra en liten stund.
- Skala och riv morötter grovt. Blanda ner dem tillsammans med kokta linser i köttfärsröran. Tillsätt balsamvinäger. Smaka av.
- Lägg över färsröran i pajskalet och strö över ost. Gratinera i ca 10 minuter eller tills osten är gyllene.
- Blanda ihop sallad, majs och halverade tomater och servera till pajen.
TIPS!