Köttbullar med linser och sötpotatismos

Köttbullar med linser och sötpotatismos
Foto: Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Köttbullar med linser och sötpotatismos

13 ingredienser

ca 45 m

Förnya köttbullarna med linser och pigga upp moset med sötpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 200 g nötfärs
  • 2 dl linser
  • 1 gul lök, riven
  • 3 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar

Mos

  • 1 sötpotatis (à 300 gram)
  • 700 g mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • en klick smör eller olja
  • vitpeppar
  • salt
  • rårörda lingon, till servering

Gör så här

  1. Börja med att koka linserna. Låt svalna.
  2. Skala potatisarna och dela i mindre bitar. Lägg i kastrull, täck med vatten och salta. Koka upp och låt koka under lock i ca 10-15 min (eller till de är mjuka). Häll av vattnet när potatisen är klar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Blanda nötfärs, linser, riven lök och majsstärkelse i en skål. Smeten ska vara fast. Rulla till bollar. Förstek bollarna i stekpanna till gyllenbruna.
  5. Lägg sedan i form och fortsätt steka i ugnen (ca 10-15 minuter)
  6. Värm mjölken varm och häll över potatisen. Lägg i en klick smör eller olja och mosa med potatisstöt. Rör om till du har en bra moskonsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera rårörda lingon till.