Börja med de rårörda lingonen. Blanda lingon och socker i en skål. Låt stå i rumstemperatur tills sockret har lösts upp. Rör då och då.
Pressgurka
Skär gurkan i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg i en skål och blanda med sushi-risvinägern. Låt stå fram till servering. Tillsätt persiljan strax innan.
Köttbullar
Blanda panko, mjölk och dijonsenap i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter.
Skala, dela och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Tillsätt lök och nöt- eller blandfärs i pankoblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda väl till en jämn smet, men inte för länge (då riskerar färsen att bli seg).
Rulla smeten till jämnstora köttbullar, gärna med lätt oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger nämligen värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna riskerar att bli mer kokta än stekta).
Stek köttbullarna i omgångar i smör och rapsolja 7–8 minuter i en stor stekpanna på medelvärme. Ta upp och lägg åt sidan.
Gräddsås
Smält 1 msk smör i en kastrull eller i samma stekpanna som köttbullarna har stekt i (rengör den då inte innan). Ta från värmen och rör ner mjölet. Späd med mjölk och grädde lite i taget under vispning, så det inte klumpar sig. Tillsätt fond, soja och gelé. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttbullarna med gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och kokt potatis.