Köttbullar i tomatsås - Zeinas recept

POPULÄRT
koket.se
Köttbullar i tomatsås - Zeinas recept
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Köttbullar i tomatsås - Zeinas recept

19 ingredienser

40 min

Lyxig italiensk vardagsmat! Koka köttbullar i en vitlöks- och basilikadoftande tomatsås och servera med nykokt spaghetti.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 förp krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd (eller 2-3 skivor dagsgammalt rivet bröd)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 kruka basilika
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 500 g spaghetti

Gör så här

Tomatsås

  1. Finhacka löken och stek i olja. Pressa i vitlök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt medan du förbereder köttbullarna.

Köttbullar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om. Tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna. Blanda gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, fördela dem med fingrarna samtidigt som du blandar allting.
  3. Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar. Lägg dem på en plåt.
  4. Tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.
  5. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
  6. Smaka av tomatsåsen och krydda ev med salt eller peppar. Vänd försiktigt runt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter.
  7. Servera med nykokt spaghetti.