Korvkaka

Korvkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Korvkaka

14 ingredienser

Leverlåda är ett annat namn för denna klassiska rätt som du lätt förbereder i matberedaren och som sedan sköter sig själv i ugnen. Observera att receptet är för 8 personer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kalvlever, (nöt- eller grislever)
  • 75 g fläsk
  • 1 dl korngryn
  • 2 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 2 msk russin
  • 2 msk sirap
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm mejram
  • 2 ägg
  • matfett, till formen

Gör så här

  1. Koka korngrynen i 2 dl vatten ca 15 minuter. Tillsätt mjölken och koka ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala löken, skär den i klyftor och lägg dem i en matberedare. Skär lever och fläsk i bitar, lägg dem i skålen. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm nymalen peppar. Finfördela köttet med korta tag på momentläget. Tillsätt ägg, korngrynsgröt, russin, sirap, timjan och mejram. Blanda först med några tag på momentläget, sedan på låg hastighet. Spä med lite mjölk om det behövs. Stek en klick och smaka av.
  3. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i ugnen i 30–40 minuter. Servera med smält smör och rårörda lingon.