Körsbärscheesecake

Körsbärscheesecake
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Körsbärscheesecake

14 ingredienser

En frisk och god efterrätt. Du som inte vill använda likör i såsen kan ersätta den med koncentrerad körsbärssaft. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra både fyllningen och kakbottnen. Du behöver också en pajform med löstagbar botten. Men du behöver ingen ugn!

Ingredienser

portioner

Fyllning:

  • 250 g färskost
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 dl crème fraîche

Kakbotten:

  • 0,5 förp digestivekex
  • 2 msk farinsocker
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen kanel

Körsbärssås:

  • 1 l hela körsbär
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 8 cl Maraschinolikör
  • pajform med löstagbar botten

Gör så här

  1. Fyllning: Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt den svalna. Kör lagen med philadelphiaost, citronsaft och crème fraiche i matberedare till en slät massa.
  2. Kakbotten: Kör digestivekex, farinsocker och kanel i matberedare. Skär smöret i kuber och kör det med kexblandningen till en smulig massa. Tryck ut massan i en pajform med lös botten.
  3. Kaka: Lägg fyllningen ovanpå bottnen, släta till ytan. Ställ kakan i kylskåpet så att den blir riktigt kall.
  4. Körsbärssås: Kärna ur körsbären. Koka upp dem tillsammans med sockret och vattnet. Lagen ska precis täcka bären. Dra kastrullen åt sidan, tillsätt Maraschino och kyl bären.