Korean fried chicken

Korean fried chicken
Foto: Jennie Walldén
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Korean fried chicken

27 ingredienser

Kryddig friterad kyckling som penslas med en klibbig, söthet sås och toppas med sesamfrön. Servera med snabbpicklad morot, rättika och rödlök samt nykokt ris. Ät gärna rätten i salladsblad, som små wraps. På koreanska kallas det ssam - "inlindat" och är ett väldigt populärt sätt att äta på i Korea.

Maya Samuelssons dryckestips:

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles, 2014 , Nr 5657
Frankrike, Bourgogne

Marqués de Murrieta Reserva, 2012, Nr 2612
Spanien, Rioja

Ingredienser

portioner

Snabbpicklat grönt

  • 1 morot
  • 10 cm rättika
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Frityrsmet

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten, iskallt

Kyckling

  • 700 g kycklinglårfilé
  • 2 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk gochugaru (koreanskt chilipulver, kan ersättas av mild chilipeppar)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • neutral matolja, att fritera och steka i

Sås

  • 4 klyftor vitlök
  • 1,5 dl soja
  • 2 msk gochujang
  • 0,5 dl honung
  • 2 msk risvinäger
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 3 msk ketchup

Servering

  • sesamfrön
  • ris, nykokt
  • salladsblad

Gör så här

Snabbpicklade grönsaker

  1. Börja med att snabbpickla grönsaker. Skär morot och rättika i tändstickstunna stavar samt rödlök i tunna båtar. Lägg i en skål. Blanda risvinäger, strösocker och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen på grönsakerna. Låt stå och dra till sig i 30 minuter innan servering.

Gör såsen

  1. Finhacka vitlök och stek mjukt i en liten kastrull. Häll i övriga ingredienser till såsen i kastrullen och låt koka ihop till en klibbig sås. Ställ åt sidan.

Frityrsmet

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till smeten.

Kyckling

  1. Lägg 2 dl maizenastärkelse, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk gochugaru samt 1 tsk salt i bunke och blanda väl.
  2. Skär kycklinglåren i 3 delar. Vänd i mjölet i bunken, vänd sedan runt i smeten så de täcks, vänd sedan en gång till i mjölbunken.
  3. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Man kan också kolla så värmen är lagom genom att lägga en ljus bit bröd i, som ska bli gyllene inom några sekunder. Skaka av mjölet från kycklingbitarna och fritera i omgångar i den heta oljan. Lägg på trippelt hushållspapper att rinna av.
  4. Pensla på den klibbiga sötheta såsen på kycklingen och strössla över sesamfrön. Servera genast med nykokt ris samt det picklade gröna. Ät det gärna i salladsblad, som små wraps.