Magiskt god mördegspaj med len kolafyllning och knapriga hasselnötter. Passar perfekt på fikabordet!
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
8 - 10 bitar
Mördegsbotten
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
15 g äggula [1 st]
Kolafyllning med hasselnötter
100 g smör
420 g ljus sirap [3 dl]
120 g mörkt muscovadosocker [1,5 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
3 g salt [1 tsk]
20 g vetemjöl [2 msk]
110 g ägg [2 st]
15 g äggula [1 st]
250 g hasselnötter, rostade och grovhackade
Servering
grädde, lättvispad
Gör så här
Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen till en 3–4 mm tjock klä en rund pajform som är 24 cm i diameter med löstagbar kant. Klä med deg ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader under tiden. Grädda pajskalet i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Kolafyllning med hasselnötter
Sätt ugnen på 170 grader.
Smält smör, ljus sirap, muscovadosocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt svalna lite, blanda sedan i vetemjöl och salt med med en visp, blanda sist i äggen.
Blanda i de grovhackade nötterna i kolasmeten och häll allt i formen.
Grädda pajen i ca 35-40 minuter, ta ut och låt svalna helt.