Kola- och lakritsrippelglass

Kola- och lakritsglass
Foto: TV4

Kola- och lakritsrippelglass

Av: Jessica - Ludvika

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30 m + 4 h

Kola- och lakritsrippelsglass med lemoncurd och citronflarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 turkisk peppar (godis)
  • 10 Dumlekola
  • 3 Kick (lakritsgodis)
  • 4 msk vatten

Lemoncurd

  • 3 citroner
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 ägg

Citronflarn

  • 3 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 0,5 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Smält dumlekolor och 2 msk vatten i en kastrull på spisen och låt svalna.
  2. Gör lika med lakritskolan (Kick) och låt svalna.
  3. Krossa turkisk peppar i en påse.
  4. Vispa äggulorna, sockret och florsockret till en smet ca 1 minut, blanda sedan i godiskrosset.
  5. Vispa grädden och vänd i smeten.
  6. Vispa sedan äggvitorna och vänd ner i samma bunke.
  7. Häll i form, ringla över kola och lakritssmeten i formen och frys i 3-4 timmar.

Lemoncurd

  1. Koka upp saften från 2 av citronerna och ha i skalet från alla tre ihop med socker, smör och vaniljstången.
  2. Sila sedan av vätskan.
  3. Blanda ut maizenan med saften från den tredje citronen och rör ned den i vätskan som du silat. Blanda äggen och rör ner i vätskan, sjud på svag värme i en kastrull tills den tjocknat. Låt svalna.

Citronflarn

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smör, blanda i socker, mjöl och citronskalet.
  3. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 8-10 minuter.