Kokta havskräftor

Kokta havskräftor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokta havskräftor

5 ingredienser

Havskräftan har blekt rosa skal som behåller sin färg vid kokningen och den har fin kvalitet året om. Skalen från kräftorna är väldigt bra att koka fond på. Beräkna 6–8 havskräftor per portion, beroende på storlek. Traditionellt serveras havskräftor med rostat bröd, smör och dill.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg havskräftor
  • 2 msk salt
  • 2 sockerbitar
  • krondill (och/eller dillfrö)

Till servering

  • blandade rotfrukter, strimlade kokta

Gör så här

  1. Skölj kräftorna i iskallt vatten. Blanda samman vatten och salt till lagen i en rymlig kastrull, tillsätt 2 msk salt per liter vatten. Lägg i sockerbitarna och dillkronorna. Koka upp, rör om och koka en stund, så att vattnet får rejäl smak av dillen.
  2. Lägg i kräftorna i det kokande vattnet. Beräkna koktiden efter att vattnet kokat upp igen, koka stora kräftor 5 minuter och små i 3 minuter.
  3. Låt kräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, ställ kastrullen i iskallt vatten som byts ut några gånger. När lag och kräftor är svala, kan de ställas i kylen. Svensk Fisk rekommenderar en kylningstemperatur på +2° för kokta skaldjur.