Kokt saltströmming

Kokt saltströmming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt saltströmming

12 ingredienser

Saltad fisk har urgamla traditioner i vårt land, och i skärgården saltade man naturligtvis in strömming. Minst en dag tar det att salta in. Godast blir strömmingen kokt och gärna som här med gräslökssås.

Ingredienser

portioner
  • 25-30 färska strömmingar
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 5 svartpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad (litet)
  • 10 dillstjälkar

Gräslökssås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl kokspad
  • 2 msk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Rensa och skölj strömmingarna. Huvud och ryggben ska vara kvar. Koka upp lagen och låt den svalna. Lägg i strömmingen så att lagen täcker. Låt stå i kylskåp 1-3 dygn. Ta upp strömmingen och låt den rinna av.
  2. Lägg strömmingen i en kastrull, häll på kallt vatten så att det precis täcker, lägg i svart- och kryddpepparn, lagerbladet och dillen. Låt koka upp försiktigt utan lock och sedan sjuda i 2-3 minuter.
  3. Fräs i en annan kastrull samman smör och mjöl på medelvärme utan att blandningen tar färg. Häll i mjölken under vispning och spä med kokspadet till lagom konsistens. Låt koka på svag värme 2-3 minuter. Skär gräslöken smått. Häll den i såsen precis före serveringen. Servera strömmingen varm med nykokt potatis, gräslökssåsen och gärna inlagda (väl avrunna) rödbetor.