Saltad fisk har urgamla traditioner i vårt land, och i skärgården saltade man naturligtvis in strömming. Minst en dag tar det att salta in. Godast blir strömmingen kokt och gärna som här med gräslökssås.
Rensa och skölj strömmingarna. Huvud och ryggben ska vara kvar. Koka upp lagen och låt den svalna. Lägg i strömmingen så att lagen täcker. Låt stå i kylskåp 1-3 dygn. Ta upp strömmingen och låt den rinna av.
Lägg strömmingen i en kastrull, häll på kallt vatten så att det precis täcker, lägg i svart- och kryddpepparn, lagerbladet och dillen. Låt koka upp försiktigt utan lock och sedan sjuda i 2-3 minuter.
Fräs i en annan kastrull samman smör och mjöl på medelvärme utan att blandningen tar färg. Häll i mjölken under vispning och spä med kokspadet till lagom konsistens. Låt koka på svag värme 2-3 minuter. Skär gräslöken smått. Häll den i såsen precis före serveringen. Servera strömmingen varm med nykokt potatis, gräslökssåsen och gärna inlagda (väl avrunna) rödbetor.