Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor

Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt rimmad julskinka med kryddnejlikor

11 ingredienser

Föredrar du att koka din rimmade skinka är detta ett bra recept för det.

Ingredienser

portioner
  • 3-5 kg rimmad skinka
  • 1 gul lök
  • 3 kryddnejlikor, instuckna i löken
  • 1 purjolök
  • 1 morot (stor)
  • 8 svartpepparkorn och vitpepparkorn
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad

Griljering:

  • 2 msk svensk senap
  • 1 äggula
  • ströbröd

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Spola skinkan under kallt vatten, stick in stektermometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan och lägg den i en kastrull. Häll på så mycket vatten att det precis täcker, koka upp, skumma och lägg i kryddor och grönsaker. Sjud sedan under lock på svag värme tills skinkan är genomkokt vid 72°. Beräkna ca 50 minuter per kg skinka.
  2. Förvärm ugnen till 200°. Lyft upp den färdigkokta skinkan, sila skinkbuljongen, som du kan spara till dopp i grytan, rödkål eller grönkål. Ta bort svålen så fort skinkan svalnat något.
  3. Griljering: Rör ut senapen i äggulan. Pensla skinkan med senapsblandningen och strö över ströbrödet. Griljera skinkan i ugnen tills den fått fin gyllenbrun färg (ca 15 minuter).