Gädda var tidigare högtidsmat, skulle alltid finnas vid jul och vid bröllop, men den kräver kunskap vid förtäring. Var sitter benen? En konst man lär sig lätt och blir rikligt belönad.
Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning ett ögonblick. Tillsätt buljongen och kaffegrädden under ständig omrörning. Smaka av grundsåsen med salt och peppar. Hacka äggen och persiljan. Strax före servering blandas ägget och persiljan ner i såsen.
Koka upp vatten så det precis täcker fisken (men lägg inte i fisken än), lägg ner lagerblad, morotsbitarna, lökskivorna, peppar och lite salt. Låt allt sjuda några minuter.
Lägg ner fiskskivorna och låt sjuda under lock ca 5 minuter, eller tills fisken är precis genomkokt. Ta upp fisken med en hålslev och lägg på varma tallrikar. Slå över såsen och servera med pressad potatis.