Det är inte svårt att koka en riktigt god fiskbuljong, som utgör stommen i den här läckra rätten.
Ingredienser
1 kg hel rödspätta, filéer och skrov
1,25 l vatten
salt
vitpeppar
1 gul lök
persiljestjälk
1 purjolök
1 msk smör
20 gröna vindruvor
1 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
1 msk vermouth
Gör så här
Be att få spättan filéad i butiken och att de skickar med skrovet att koka buljong på. Skala och skiva löken. Skölj och lägg skrovet i en rymlig kastrull. Häll på vatten och låt det långsamt koka upp. Skumma. Tillsätt salt och vitpeppar. Lägg i lök och persilja. Sjud under lock i ca 30 minuter. Sila buljongen.
Ansa och skölj purjolöken. Skär i centimetertjocka skivor och fräs i smör. Skala, dela och kärna ur druvorna. Koka upp buljongen. Vik spättafiléerna på mitten och lägg ner dem i buljongen. Rör samman vetemjöl och vatten. Rör ner redningen i buljongen, lite i taget. Häll på vermouthen.
Låt koka upp, sänk värmen och sjud tills fisken är genom kokt. Innertemperaturen ska vara 60°. Strö över purjolök och vindruvor före servering.