Kokt färskpotatis

koka färskpotatis
Foto: Cecilia Möller
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt färskpotatis

3 ingredienser

Potatis är billig mat, även om du kostar på dig bästa kvalitet.Gör det! Färskpotatis är mer ömtålig än vinterpotatis och knölarna ska behandlas som primörer. Du kan hitta en mängd olika sorter i välsorterade butiker. Lägg namnet på potatisen du köper på minnet,så hittar du lättare din favoritsort.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 krm salt
  • 1 dillkvist

Gör så här

  1. Tvätta av och borsta potatisen mycket noga så att all jord försvinner innan den tillagas.
  2. Koka upp vattnet, salta och lägg i potatisarna. En dillkvist i grytan ger god smak och ljuvlig doft. Har potatisarna mycket olika storlek kan du låta de största koka en stund innan mindre potatisar läggs i.
  3. Låt potatisen sjuda under lock med locket på glänt. När den är mjuk slås vattnet av. Ånga av potatisen genom att ställa tillbaka kastrullen på plattan och skaka om den lite. Servera genast.