Kokt färsk oxbringa med rotfrukter

Kokt färsk oxbringa med rotfrukter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt färsk oxbringa med rotfrukter

20 ingredienser

Bringan ska ligga i press tills den kallnar, så det är bra att ha god tid på sig för matlagningen. Variera gärna grönsaker och rotfrukter efter egen smak.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg oxbringa med ben
  • 1,5 tsk salt, per liter vatten
  • 7 vitpepparkorn
  • 2 hela nejlikor
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 persiljestjälkar
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 30 g rotselleri

Sås

  • 3 dl buljong från köttkoket
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 100 g färsk pepparrot, riven
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm vitvinsvinäger
  • 1 krm strösocker

Gör så här

  1. Ansa och skala morot, purjo, lök och rotselleri och skär i mindre bitar. Lägg den sköljda oxbringan i en kastrull och fyll på med så mycket vatten att det står över köttet. Ta upp bringan. Salta vattnet och koka upp. Lägg ner bringan i det kokande vattnet, koka åter upp och skumma väl. Lägg därefter i kryddor, persiljestjälkar och grönsaker.
  2. Koka köttet tills det känns mört när du sticker i det med en gaffel, räkna med ca 2 timmar. Ta upp köttet och dra bort benet. Spar buljongen och sila den. Lägg den nykokta bringan i press i en långpanna med en skärbräda och en tyngd ovanpå och låt kallna.
  3. Smält smöret till såsen och rör ner mjölet. Spä med 3 dl av buljongen, lite i taget. Tillsätt grädden. Riv ner pepparroten och krydda såsen med salt, peppar, några droppar vinäger och lite socker. Koka lätt resten av säsongens färska grönsaker i buljongen. Ta upp grönsakerna och värm slutligen tunna skivor av den pressade oxbringan lätt i buljongen. Servera med såsen.