Kokosris med små tacoknyten med äggplanta

Kokosris med små tacoknyten med äggplanta
Foto: TV4

Kokosris med små tacoknyten med äggplanta

Av: Natalia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

45 m

Kokosdoftande jasminris och tacos med aubergine serveras med mangodressad kikärtssallad, grillad paprika och avokado.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kokosris

  • 0,25 tsk malen kardemumma
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök (stor)
  • 8 dl jasminris
  • 1 kanelstång
  • 0,75 förp osötad kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker

Kikärtssallad

  • 7 dl kokta garbanzobönor (kikärtor)
  • 1 röd paprika
  • 3 morötter
  • 2-3 dl spenat, hackad
  • 1,5 dl koriander

Mangodressing

  • 1 mango
  • 1,5 dl limefrukt, färskpressad juice
  • 2 salladslökar (med stjälk)
  • 3 msk extra virgin jungfruolja
  • 0,5 tsk havssalt
  • chilikrydda (efter smak)

Till servering

  • 0,5 avokado
  • 1 dl groddar
  • 1,5 msk pumpakärnor

Små tacoknyten med aubergine

  • 4 små majstortillas
  • 1 tsk avokadoolja
  • 2 tomater, skalade och grovt hackade
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 tsk salt
  • mald svartpeppar (efter smak)
  • 2 msk olivolja
  • 2 aubergines, hackade i tärningar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 dl färsk koriander
  • 2 lime, kvartsdelade

Gör så här

Kokosris

  1. Smält smöret på medeltemperatur i en medelstor kastrull. Lägg i lök och kardemumma och stek tills det blir glansigt/transparent, ca 5 minuter. Lägg i ris och rör tills kornen är täckta med smör, cirka en minut.
  2. Lägg ner kanelstång, kokosmjölk, 1,75 dl vatten, salt och socker. Blanda väl. Rör tills det kokar, och minska då omedelbart värmen till lägsta temperaturen. Koka under lock i 25 minuter.

Kikärtssallad med mangodressing

  1. Skala mangon och lägg i en mixer med alla andra dressingingredienser. Blanda på hög fart tills den blir jämn och krämig, den ska se ut som smoothie i konsistensen. Smaka av.
  2. Häll kikärterna i en stor skål och häll över dressingen, ställ åt sidan.
  3. Hacka grönsakerna till salladen och lägg i skålen med kikärtor. Servera med skivad avokado, garnera med koriander och groddar.

Små tacoknyten med aubergine

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj varje tortilla med en liten mängd olja. Med hjälp av en muffinsform som har vänts upp och ned, stoppa varje tortilla mellan 4 av muffinskopparna, så att det skapar en skål. Baka tortillas i ugnen i 8-10 minuter, tills de är lätt bruna och härdade.

Till fyllningen med aubergine

  1. Lägg tomater och chipotle i en mixer och mixa till slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Värm en halv matsked olja i en stor gjutjärnspanna på hög värme tills det börjar ryka då lägger du ner auberginerna och steker på båda sidor.
  3. Lägg auberginerna åt sidan och värm upp återstående olja, värm även denna gång tills det börjar ryka då tillsätter du lök och paprika, krydda med salt och peppar och rör om. Det ska brynas men inte bli för mjukt. Lägg ner vitlök och, rör om väl och koka tills det är mycket doftande, ca 15 sekunder. Häll i tomatblandningen och rör om då och då. Koka tills det har tjocknat något, lägg i aubergine och koka tills de helt har mjuknat.
  4. Fyll tacoskalen med auberginröran. Lägg upp en taco, lite ris, lite garbanzosallad och några avokadoskivor på varje tallrik och servera.