Klassiska Wallenbergare med potatismos

Pelle Johansson

Klassiska Wallenbergare med potatismos

14 ingredienser

35 min

Populär rätt i klassisk tappning.

Ingredienser

portioner
  • 300 g kalvfärs (finmald)
  • 3 äggulor
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk strösocker

Potatismos

  • 12 mjöliga potatisar
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 200 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig. Rör om då och då.
  2. Blanda kalvfärsen med äggulor, vispgrädde, salt, peppar och socker. Blanda noga och ställ färsen svalt.
  3. Skala och koka potatisen. Värm gräddmjölken tillsammans med smöret.
  4. Vispa potatisen och den varma gräddmjölken till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
  5. Forma kalvfärsen till biffar, vänd dem i ströbröd och stek dem i en blandning av olja och smör på medelhög temperatur.
  6. Servera med potatismos och rårörda lingon.