Munkar

Munkar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Munkar

10 ingredienser

2h 20 min

Ett gammeldags recept på smarriga munkar med socker.

Ingredienser

portioner
  • 500 g mjölk
  • 100 g jäst
  • 75 g strösocker
  • 250 g äggula
  • 20 g salt
  • 0,5 citron (skalet)
  • 150 g smör
  • 1200 g vetemjöl
  • olja, till fritering
  • strösocker, att doppa munkarna i

Gör så här

  1. Tvätta citronen noggrant och riv skalet av halva.
  2. Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den.
  3. Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen och strösockret till garneringen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt sedan degen vila 30 minuter.
  4. Dela upp degen i bitar i önskad storlek, rulla till bollar och jäs dem under en handduk i 40-80 minuter.
  5. Förbered fritösen. Fritera munkarna gyllenbruna i 180-gradig olja. Om munkarna ska friteras i gryta, kom ihåg att fläkten inte får vara igång. Se också till att ha ett stort lock nära till hands om oljan blir överhettad. Gör ett test innan munkarna läggs i: Lägg i en bit vitt bröd i oljan. När brödbiten blivit gyllenbrun efter cirka en minut är temperaturen lagom.
  6. Lägg sedan upp dem på papper och låt rinna av.
  7. Vänd dem i strösocker och fyll med sylt eller vaniljkräm.