Karlsbader-bullar

Karlsbader-bullar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Karlsbader-bullar

22 ingredienser

2h 5 min

Två sorters bullar!

Ingredienser

  • 250 g mjölk
  • 700 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 175 g smör
  • 12 g bakpulver
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 10 g salt
  • 1 ägg, till pensling

Muscavado strössel:

  • 130 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 100 g muscovado/farinsocker
  • 60 g marsanpulver

Muscavado smör:

  • 300 g smör
  • 250 g muscovado/farinsocker
  • 30 g marsanpulver
  • 30 g mörk sirap

Bullsort nr 2:

  • 200 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 40 g malen kanel

Apelsin glasyr:

  • 150 g apelsinjuice, färskpressad
  • 150 g florsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt smör och ägg och blanda väl. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke och häll ner det i vätskan.
  3. Kör degen i en matberedare i cirka 10 minuter på medelväxel. Låt ligga i kylen i 30 minuter.
  4. Bullsort 2: Blanda marsanpulver och vetemjöl till muscavadoströsslet.
  5. Blanda i resten av ingredienserna men blanda inte så mycket att det blir en deg, utan mer som ett grynigt strössel. Ställ in i frysen.
  6. Muscavadosmör: Blanda smör, muscavado, marsanpulver och mörk sirap.
  7. Dela degen i 40 grams bitar, rundriv och lägg i smorda aluminiumformar, typ muffinsformar.
  8. Jäs i cirka 30-60 minuter till den dubbla storleken. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa i en dos med muscavadosmör i mitten. Lägg rikligt med muscavadoströssel ovanpå.
  10. Ställ i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter. Tag ut bullarna ur formen och pudra med florsocker.
  11. Bullsort nr 2: Blanda smör, mandelmassa och kanel.
  12. Apelsin glasyr: Vispa ihop apelsinjuicen och florsocker till en klumpfri, lös glasyr.
  13. Kavla ut degen cirka 3-4 millimeter tunn.
  14. Bred ut kanelmassan jämnt på degen, cirka 2-3 millimeter. Strö på sultan/vanliga russin och hackad mörk choklad.
  15. Rulla ihop till en längd. Dela i 40 grams bitar och lägg dem i bullformar. Platta till lite grann. Låt jäsa i 30-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
  16. Pensla med äggstrykning. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter. Pensla på rikligt med apelsinglasyr.