Bagels - Johan Sörbergs recept

Bagels
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Bagels - Johan Sörbergs recept

6 ingredienser

1h 45 min

Bagles är lite pillrigt, men roligt att baka. Fyll dem till goda lunchmackor!

Ingredienser

portioner stycken
  • 1000 g vatten
  • 50 g jäst
  • 1700 g vetemjöl
  • 30 g strösocker
  • 30 g salt
  • ägg, till pensling
  • sesamfrön, ost, lök eller vallmofrön att strö på

Gör så här

  1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i skålen på en matberedare och häll över vattnet. Rör om till jästen löst sig.
  2. Blanda ner vetemjöl, salt och socker och blanda i matberedare i cirka 10 minuter. Låt vila i 20 minuter.
  3. Dela degen i 14 bitar, rundriv, det vill säga forma bullar av degen, och låt vila i ytterligare 10 minuter. Tryck ett hål i mitten av varje bulle med ett finger och dra ut "ringen" så hålet blir cirka 2-3 centimeter. Låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Koka upp vatten med lite socker i. Sänk ner baglarna i det varma vattnet och dra ner värmen så att det sjuder. Vänd på baglarna efter en minut och sjud en minut till.
  5. Pensla med ägg, och doppa i önskade frön. Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 220 grader. Grädda cirka 20 minuter tills de fått fin färg.