Ramslökssoppa med lax och primörägg och samt plättar

Ramslökssoppa med lax och primörägg och samt plättar
Foto: TV4

Ramslökssoppa med lax och primörägg och samt plättar

22 ingredienser

En perfekt vårsoppa som passar att äta i solen utomhus.

Ingredienser

portioner
  • 50 g ramslök
  • 2 mjöliga potatisar, i tärningar
  • 1 fänkål, i tärningar
  • 1,5 l grönsaksbuljong, tärning
  • 2 dl Milda fraiche
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 lagerblad
  • 1 citron
  • 0,5 dl strösocker
  • salt
  • 100 g rökt lax
  • 4 primörägg

plättar

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl yoghurt
  • 1 limefrukt
  • 1 msk florsocker
  • 4 msk morotssylt
  • margarin

Gör så här

  1. Värm en kastrull med lite rapsolja, lägg i potatisen, fänkål och kryddorna, stek utan att det tar färg, slå över buljong och crème fraiche. Koka tills potatisen och fänkålen är mjuk.
  2. Skär ner ramslöken och lägg ner den i soppan.
  3. Mixa soppan slät i en blender, sila genom en finmaskig sil, smaka av med salt, socker och citron.
  4. Plättar: Häll hälften av mjölken i mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
  5. Smält lite margarin och rör ner det i smeten och använd lite till gräddningen.
  6. Blanda yoghurt, limeskal och florsocker. Servera med limeyoghurten morotssylten.