I samarbete med Podravka

Kocken Edin: Visste du detta om ajvar?

När stjärnkocken Edin Dzemat kom till Sverige som 11-årigt flyktingbarn var maten och smakerna en av de stora förändringarna.
I Balkanköket är exempelvis ajvar en stol del i matlagningen, något som först nu på senare år vunnit mark här i Sverige.
Här berättar Edin kuriosa om den populära röran.

1. URSPRUNGET

Ajvar har sitt ursprung i länderna kring Balkan och ses nästan som en nationalrätt. Ajvar används ofta som pålägg på vitt bröd, som smaksättare i grytor eller som tillbehör till grillat.

2. VAD ÄR AJVAR?

Ajvar är en krämig röra gjord på mogna paprikor, tomater, aubergine och kryddor. Vilket gör att den passar till väldigt många rätter världen över.

Podravkas Ajvar är helt naturlig & fri från konserveringsmedel

3. PASSAR ALLA

Podravkas Ajvar tillverkas på ett helt naturligt sätt och är därför lämplig både för vegetarianer och veganer.

Prova detta recept på förföriska vegobullar!

4. INGA KONSTIGHETER

Den innehåller varken gluten eller konserveringsmedel. Den är dessutom rik på betakaroten och utgör en naturlig källa till fiber.

5. BARA FÄRSKA RÅVAROR

Podravkas Ajvar tillverkas enbart av färska grönsaker. En glasburk ajvar innehåller hela 7 paprikor.

6. C-VITAMIN BOOST

100 g ajvar innehåller en hel daglig dos av vitamin C. Prova att göra en riktigt smarrig Carbonara med ajvar >>>

7. SPECIELLA PAPRIKOR

Podravkas Ajvar tillverkas av de certifierade paprikasorterna "Slavonka" och "Podravka". Podravka har själva under 20 års tid odlat fram den perfekta och unika paprikasorten som gör ajvaren så utsökt, och som blivit så populär över hela världen.

8. HOT!

Hettan i ajvar varierar beroende på ingredienserna, framförallt beroende på hur mycket chilipeppar den innehåller. Podravka har både en bild och en stark variant.

Ajvar är en god och smakrik ersättare till den traditionella ketchupen

9. AJVAR I SVENSKA KÖKET?

I Sverige sprider sig ajvars popularitet som en löpeld. Den är lika god i fredagstacon, köttfärsåsen, på pizzan, i korv stroganoffen som till hamburgaren, salladen, fiskrätten och till alla grillade rätter. Den är en god och smakrik ersättare till den traditionella ketchupen. 

Prova exempelvis detta saftiga lantbröd med ajvar!

Vill du ha fler utsökt goda och enkla recept med ajvar? Klicka här >>>

Eller klicka här om du vill se när Edin lagar enkla rätter med ajvar.

Recept med Ajvar och Vegeta