Knäckig blåbärspaj

POPULÄRT
Knäckig blåbärspaj
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Knäckig blåbärspaj

Av: Nellie

Från: Hela Sverige bakar

10 ingredienser

ca 1 20 m

Blåbärspajer med lätt kolasmak som rundas av med småsyrlig yogurtgrädde. 

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

portioner stycken

Knäckig botten

  • 160 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • ca 250 g frysta blåbär
  • strösocker

Yoghurtgrädde med vaniljsmak

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • ca 1 msk florsocker
  • vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret, blanda övriga ingredienser i en skål och rör sedan ner i det smälta smöret.
  3. Fördela i pajformarna, pressa ut degen i pajformarna. Om formarna har löstagbar botten kommer de läcka lite smör under gräddning, placera i så fall ett ark grillfolie under formarna under gräddning.
  4. Grädda pajbottnarna ca 15 minuter, längst ned i ugnen. Ta ut och låt svalna på galler.
  5. Fördela blåbären i pajskalet och avsluta med att strö lite lite socker på blåbären. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 15 minuter.
  6. Vispa ihop ingredienserna till yoghurtgrädde.
  7. Servera pajerna kalla med en klick yoghurtgrädde.