Tusen och en natt - het indisk linsgryta

koket.se
Tusen och en natt - het indisk linsgryta
Foto: Tv4
Rickard Söderberg
Rickard Söderberg

Tusen och en natt - het indisk linsgryta

40 ingredienser

1 h

Het linsgryta med kokosmjölk. Servera med kryddigt ris och pakora.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Rickard Söderberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl olja
  • msk ghee (indiskt smör)
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 msk hel spiskummin
  • 1 tsk hela chilikärnor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 1 hel stark chilifrukt, finhackad
  • några nypor färsk koriander
  • 1 hel vitlök, riven
  • 1 rejäl bit färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 knivsudd muskot, riven
  • honung
  • limefrukt
  • 4 dl röda linser (eller gula linser)
  • 400 g krossade tomater
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 400 ml kokosmjölk

ris

  • 50 g ghee (indiskt smör)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 tsk gurkmeja
  • 9 dl vatten
  • 8 hela nejlikor
  • 5 dl blandat basmatiris (vitt, svart och rött)
  • 2 lagerblad
  • salt

Pakora (OBS 4 portioner):

  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen spiskummin, nymald
  • 1 knivsudd chilifrukt
  • 2 morötter, grovrivna
  • 150 g halloumiost, grovriven
  • frityrolja

Servering

  • färska fikon
  • papadum
  • chutney
  • yoghurt

Gör så här

Grytan

  1. Mortla spiskummin, chilikärnor och kardemummakärnor. Finhacka lök, morot, chili och koriander. Riv vitlök och ingefära.
  2. Hetta upp oljan och lägg allt ovan, samt kryddnejlika, kanel och muskot i oljan. Rör hela tiden, och vänd ner några skedar honung och några tryck lime. Häll i tomater och linser och börja sjud. Tillsätt grönsaksbuljongen samt kokosmjölken och låt sjuda på svag värme i ca 30-40
  3. minuter.

Ris

  1. Hacka lök och vitlök och färs i oljan tillsammans med gurkmeja och kryddnejlika. Häll i ris och rör runt ordentligt. Tillsätt vatten, lagerblad och några korn salt, o låt koka långsamt i ca 20 minuter under lock, tills allt vatten kokats in.

Pakora

  1. Blanda kikärtsmjöl med salt och kryddor och tillsätt vatten för en krämig smet. Tillsätt de grovrivna morötterna och den rivna halloumin. Hetta upp oljan och gör små matskedsstora knyten av smeten som du friterar i någon minut. Vänd så att de får en jämn färg. Låt rinna av på ett galler eller ett papper. Servera gärna med lite yoghurt eller chutney.
  2. Servera maträtten med tillbehören papadum (färdiga) och delade färska fikon.