Josefins göttiga cowboychili på högrev

koket.se
Josefins göttiga cowboychili på högrev
Foto: TV4

Josefins göttiga cowboychili på högrev

Av: Josefin Crafoord

Från: Klockan nio hos stjärnorna

29 ingredienser

1,5 h

Om du har en tryckkokare går det undan med denna rätt, annars tar chilin ca 3-4 timmar att göra.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Josefin Crafoord laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Chilin

  • 2 torkade chipotle
  • 2 torkade ancho
  • 2 torkade guajillo
  • 2 färska piri piri
  • 1 kg högrev
  • kalvfond
  • 50 cl mörk öl
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, stora klyftor
  • 200 g rotselleri
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk mald ancho
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 krm strösocker
  • oregano
  • salt
  • ev färsk koriander, att strö över

guacamole

  • 3-4 avokador
  • 2 limefrukter
  • 1 röd chilifrukt, hackad, urkärnad
  • 5-7 körsbärstomater, hackade och urkärnade
  • 0,5 kruka koriander, hackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • salt
  • peppar

Servering

  • gräddfil
  • tacochips
  • ost, riven

Gör så här

Chili

  1. Torrosta den torkade chilipepparn på svag värme. Vänd på frukterna ett par gånger. Det tar ungefär 10-15 min. Var noga så att de inte bränns vid. Lägg dem sedan i kokhett vatten - de skall dock inte koka utan bara ligga i blöt ca 15 min tills de blir mjuka.
  2. Skär högreven i sockerbitsstora bitar och bryn i het panna med lite olja och smör. Bryn lite åt gången så att det inte börjar koka i pannan. Salta försiktigt.
  3. Hacka vitlöken fint. Hacka den gula löken och rotsellerin i fina bitar, men inte allt för smått. Hacka piripirin fint. Låt allt fräsa med i köttet.
  4. De torkade pepparfrukterna bör vara mjuka vid det här laget. Ta upp ur vattnet - ta bort fröfäste och frön. Ta bort ev. hårt skal. Kör chilifrukterna i en mixer till en puré, tillsammans med lite av vattnet som de legat i. Tryck purén genom en finmaskig sil, så att eventuella frön och hårda skalbitar blir kvar i silen.
  5. Låt chilipastan, spiskummin, den malda koriandern, mald ancho, socker, kanel och 2-3 msk av chipotlesåsen gå med i fräset någon minut. Rör om. Slå i öl och fyll på med kalvfonden så att det lite mer än täcker köttet. Använder du tryckkokare så koka i ca 30 min.
  6. Ta sedan av locket och låt koka ihop på svag värme i 30-40 min. Konsistensen skall bli lite "grötig". Använder du en vanlig gryta eller kastrull så låt alltihop puttra på spisen i 3-4 timmar under lock, de sista 40 minuterna låter du grytan puttra klart utan lock.
  7. Några minuter innan servering är det dags att salta upp chilin om det behövs. Smaka av och strö över färsk koriander om så önskas. Precis innan servering strör du över och rör ned lite oregano i chilin.

Guacamole

  1. Hacka eller mosa avokadon grovt, riv yttersta skalet på limefrukterna (zesten) och rör ned saften från dem och resten av ingredienserna. Blanda runt.
  2. Servera chili med guacamole, gräddfil och tacochips.