Buljongkokt, marinerad oxfilé med japansk touch

Buljongkokt, marinerad oxfilé med japansk touch
Foto: TV4

Buljongkokt, marinerad oxfilé med japansk touch

Av: Anders Ekborg

Från: Klockan nio hos stjärnorna

19 ingredienser

40 m

Preludium à la Japonaise. ”Receptet är tänkt till förrätt, men jag gör det oftast som varmrätt, då är det bara att ta mera av allt, kanske framför allt ris då.” /Anders

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé (går också bra med enklare oxkött, bara det är mört)
  • 2 port jasminris (eller annat kladdris)

Buljong

  • 0,5 l kalvbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 dl japansk soja

Marinad (att doppa i, det ska inte ligga länge)

  • 1 dl japansk soja
  • 4 msk risvinäger
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 msk mirin, vin
  • ca 0,5 medelstark röd chilifrukt, skivad
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 tsk rostade sesamfrön

Tillbehör

  • 1 dm rättika
  • 0,5 gurka
  • 1 knippe salladslök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Koka riset enl. anvisning (kan sen varmhållas i ugn på 60 grader om det behövs).
  2. Koka upp buljongen med grönsakerna skurna i bitar (äter man det som varmrätt kan man skära grönsakerna lite snyggt och äta dem till).
  3. Lägg i köttet och sjud det max 4-5 min (det ska vara rått inuti). Lägg det åt sidan och låt vila.
  4. Blanda alla ingredienserna till marinaden, häll upp den i 4 passande skålar men spara en del som man kan hälla på köttet innan servering.
  5. Dela chilin på mitten (längsledes). Ta bort kärnorna och skär den i flera strimlor, lägg dem i en skål med isvatten.
  6. Skär salladslöken i strimlor, lägg i isvatten. Skär rättikan i tunna slantar, lägg i isvatten.
  7. Skär bort kärnhuset ur gurkan och skär sen i strimlor, lägg i en skål blanda med hackad bladpersilja, 1 tsk rostade sesamfrön, 2msk risvinäger, 1 msk mirinvin. Droppa på lite soja efter smak.
  8. Halstra köttet i grillpanna (eller grill) så det får grillränder (det ska fortfarande vara rått inuti, men för dem som är rädda för det kan man grilla lite extra, synd om oxen dock!)
  9. Skär upp den i så tunna skivor du kan.
  10. Lägg upp allt snyggt på tallrikar gärna i separata små skålar om man har. Droppa över marinad på köttet. Var och en doppar sen köttet i marinaden vid bordet efter egen smak.