From Asia with love

From Asia with love
Foto: Tv4

From Asia with love

Av: Sofia Wistam

Från: Klockan nio hos stjärnorna

28 ingredienser

Sashimi med sesamfrön och vietnamesiska rispappersullar med nam-nam.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Laxsashimi med sesamfrön

  • 400 g pinfärsk laxfilé (t ex Salmalax)
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk olja

Till servering

  • 1 avokado, skivad
  • inlagd ingefära
  • wasabi
  • japansk soja

Vietnamesiska rispappersullar

  • 400 g lövbiff
  • 2 dl shiitakesvamp
  • 1 dl ostronsås
  • sesamfrön

Sås

  • 1 dl fisksås
  • 0,5 dl vatten
  • 1 limefrukt
  • 1 msk honung
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 krm ingefära

Tillbehör vid servering

  • 1 kruka sallad
  • 2 dl färsk koriander
  • 1 dl thaibasilika
  • 1 dl böngroddar
  • 50 g jordnötter, hackade
  • rispapper
  • thailändsk soja
  • risvinäger

Gör så här

Sashimi

  1. Skär laxen i avlånga bitar. Lägg sesamfrön och salt på en tallrik och rulla laxbitarna så de blir helt täckta.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek laxbitarna runt alla kanter hastigt. Laxen ska fortfarande vara rå inuti. Skiva laxen i 1 cm tjocka skivor.
  3. Lägg lax, avokado, gari och en klick wasabi på 4 tallrikar. Servera med en varsin skål soja.

Vietnamesiska rispappersullar

  1. Strimla lövbiff och shitakesvamp, marinera i ostronsås i ca 30 min. Stek på i 1-2 min och vänd i sesamfrön.
  2. Blanda samman alla ingredienser till såsen och värm på svag värme i 3 minuter. Duka fram lövbiff/svamp, sås samt övriga tillbehör vid servering. Blanda samman alla ingredienser till såsen och värm på svag värme i 3 minuter.
  3. Duka fram lövbiff/svamp, sås samt övriga tillbehör vid servering. Lägg sedan svamp och lövbiff i ett blötlagt rispapper, strö över sås samt sallad, färska kryddor och jordnötter. Ringla över sås och rulla försiktigt ihop till ett paket.