Catch of the day

Catch of the day
Foto: Tv4

Catch of the day

Av: Rafael Edholm

Från: Klockan nio hos stjärnorna

25 ingredienser

Rafael lagar tre olika varianter av fisk som han fångat själv med spö.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
"Låt ej fisken ligga för länge i saltlag om du skall göra denna rätt då soja är mycket salt - d.v.s. gör ej som jag gjorde ;)" /Rafael  

Dålig fiskelycka? så väljer du ekorätt i fiskdisken »

Ingredienser

Fiskbollar

  • 800 g vit fisk
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ströbröd
  • rapsolja, till fritering

Till servering

  • aioli

Fisk med soja och vårlök

  • 500 g vit fisk
  • 4 msk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 4 salladslökar

Ugnsbakad fisk

  • 1 kg vit fisk
  • 50 g smör
  • 1 dl grovt salt

Beurre blanc

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 persiljestjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 msk vispgrädde
  • 100 g smör, rumstempererat

Västerbottensrösti

  • 500 g fast potatis
  • 2 dl Västerbottensost
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

Fiskbollar

  1. Doppa bitarna i ägg, mjöl och ströbröd.Fritera i rapsolja tills de blir gyllenbruna. Servera i tidningspapper och doppa i aioli.
  2. Rimma fisken i saltlag (men inte för länge). Hetta upp en panna, helst traktör, med soja och risvinsvinäger
  3. Lägg i fiskfilén med skinnet ner, låt sjuda under lock i ca 8-10 min tillsammans med vårlökarna.

Fisk med soja och vårlök

  1. Lägg fisken i ett saltbad i ca 1 tim innan tillagning – 1 näve salt och vatten. Strö ut grovsalt på en ugnsplåt- lägg fisken med skinnet ner mot saltet in i ugn på 225 grader, klicka smör ovanpå köttet efter en stund. Stek tills köttet är 55 grader.

Beurre blanc

  1. Hacka schalottenlöken fint. Blanda alla ingredienser utom grädde och smör i en kastrull. Koka ihop tills bara ett par matskedar vätska återstår, sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen.
  2. Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen och vispa därefter ned smöret i vinreduktionen, en klick i taget. Värm eventuellt upp såsen försiktigt emellanåt om den blir för kall för att smöret ska smälta, låt inte såsen koka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smaksättning.

Västerbottensrösti

  1. Riv fast potatis och västerbottenost grovt - pressa en vitlök Blanda allt i en salig röra och stek i en klick smör så att röstin får fin färg. Redo att servera.