Ugnsbakad vårkyckling med äpple

Ugnsbakad vårkyckling med äpple
Foto: Tv4

Ugnsbakad vårkyckling med äpple

Av: Micael Bindefeld

Från: Klockan nio hos stjärnorna

19 ingredienser

Ugnsbakad vårkyckling fylld med äpple och dragon. Servera med skogssvamp, potatis, fermenterad vitlök och glaserade svarta vinbär.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och recepten är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 hela vårkycklingar
  • 250 g blandad svamp, rensad och nerskuren i grova bitar (efter säsong och tillgång)
  • 12-16 delikatesspotatisar, tvättade
  • 2 gröna äpplen, skalade och sköljda (fasta äpple av typ Granny Smith är att föredra)
  • 4-5 schalottenlökar, skalade och klyftade
  • 1 kruka dragon, plockade blad
  • 5 fermenterade vitlöksklyftor, "svart vitlök" (alt. 3 vanliga vitlöksklyftor)
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 150 g smör
  • 4 msk kycklingfond (flytande koncentrerad)
  • 4 msk kinesisk soja

Glaserade svarta vinbär

  • 3 dl färska svarta vinbär (alt. frysta)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk torrt vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Förvärm ugn på 180 grader.
  2. Skölj kycklingarna noggrant både inuti och utanpå. Torka dem torra med hushållspapper. Gör små hål i skinnet på kycklingarna med en vass kniv och pilla in dragonblad på ca 5-6 ställen på varje kyckling.
  3. Salta och peppra kycklingarna inuti och utanpå.
  4. Kärna ur äpplena och skär ner dem i mindre bitar. Grovhacka resten av dragonbladen och blanda dem med schalottenlöksklyftorna och äppelbitarna. Fyll sedan kycklingarna med blandningen och bind ihop låren med bindgarn så att de håller formen under stekningen.
  5. Lägg kycklingarna i en rejäl långpanna med bröstet uppåt.
  6. Blanda svampen, vitlöken och potatisen. Smaksätt med salt, peppar och olivolja. Lägg den runt om kycklingarna i långpannan. Hyvla kallt smör med osthyvel och täck kycklingarna. Blanda 2 msk koncentrerad kycklingfond och 2 dl vitt vin och häll över svampen, vitlöken och potatisen.
  7. Ställ in långpannan mitt i ugnen.
  8. Smält ca 100 g smör på låg värme och tillsätt 4 msk kinesiskt soja och 2 msk koncentrerad kycklingfond. Pensla kycklingarna regelbundet (var 5:e minut) med smör/sojablandningen så att de får en vacker färg och krispig yta.
  9. Ugnsstek kycklingarna tills de har en innetemperatur på ca 70 grader (ca 60 - 80 minuter). Tillsätt 1-2 dl grädde på potatis- och svampblandningen efter ca 15 minuters stekning.

Glaserade vinbär

  1. Smält socker i en liten kastrull tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt 1dl vitt vin och koka ihop 1-2 minuter.
  2. Häll i 1 ½ dl svarta vinbär och låt sjuda ca 5 minuter.
  3. Passera i en sil och pressa ut så mycket av svartvinbärssåsen som möjligt. Släng resterna från silen och vänd ner resten av de svarta vinbären i svartvinbärssåsen. Smaksätt med salt och svartpeppar. Vinbären serveras rumstempererade till kycklingen.
  4. Lyft upp de färdigstekta kycklingarna och lägg åt sidan på ett fat.
  5. Sila av såsen från svampen, potatisen och vitlöken i en kastrull och mixa den med stavmixer. Koka ner såsen så att såsen får rätt konsistens.
  6. Strö hackad persilja över potatisen, vitlöken och svampen. Fördela blandningen på fyra tallrikar och lägg kycklingen ovanpå. Mixa upp såsen igen innan servering och häll lite runt om kycklingen. Servera med glaserade svarta vinbär och svartvinbärsgelé.