Hjortfilé från trakten

Hjortfilé från trakten
Foto: Tv4

Hjortfilé från trakten

Av: Gustav Fridolin

Från: Klockan nio hos stjärnorna

10 ingredienser

Hjortfilé från trakten som serveras med potatisgratäng enligt släktrecept.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg innerfilé av hjort

Potatisgratäng

  • salt
  • peppar
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 l mjölk (ekologisk)
  • 0,5 l vispgrädde (ekologisk)
  • 1,5 kg odlad potatis (ekologiskt)
  • 100 g lagrad hårdost, riven

Till servering

  • salladsmix

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Tvätta och hacka purjolök. Finhacka vitlök. Bryn purjolöken och vitlöken i olja i kastrull tills det får färg. Häll på mjölk och vispgrädde. När det blir varmt, tillsätt potatisen. Potatisen ska räcka för att fylla upp till kanten av vätskan. Salta och peppra.
  2. Koka ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Häll över i ugnsfast form. Strö över osten. Låt stå i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills gratängen fått färg.

Hjortfilé

  1. Salta och peppra steken. Använd inga andra kryddor. Ta ut hjortfilén så att den blir rumstempererad. Stek därefter på hög värme kort stund till steken får färg. Därefter in i ugnen på låg värme (ca 80 grader) och vänta tills innetemperaturen är 59 grader (använd stektermometer). Ta ut steken och låt stå ute i minst tio minuter. Skär därefter upp.
  2. Servera hjortfilé och potatisgratäng med en fräsch sallad.