Kyckling Tagine

Kyckling Tagine
Foto: Tv4

Kyckling Tagine

Av: Doreen Månsson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

20 ingredienser

1 h 20 min

Marockansk kycklinggryta bestående av bland annat brända mandlar, plommon och aprikos, serveras med persiskt ris.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, klyftad
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja (eller lite saffran)
  • 4 kycklinglår
  • 1 förp kronärtskocksbotten
  • 4 potatisar, klyftade
  • 3 morötter, delade
  • ca 10 torkade aprikoser och plommon
  • 50 g brända mandlar
  • 2 dl svarta oliver (eller gröna oliver)
  • 1 dl färsk bladpersilja, grovhackad

Persiskt ris

  • 4 dl basmatiris
  • 3 tsk salt
  • 2 potatisar, skivade
  • 1 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 3-4 l vatten

Gör så här

Tagine

  1. Värm oljan, tillsätt lök och kryddor. Fräs någon minut tills allt är mjukt. Lägg i kycklingen med skinnet nedåt. Stek tills skinnet fått färg, vänd sen och tillsätt krossade tomater. När tomat och kryddor kokat till en sås tillsätt grönsakerna och låt allt koka långsamt på 3:an (medelvärme) tills färdigt. Lägg upp tillsammans med brända mandlar, plommon och aprikoser.

Persiskt ris

  1. Tvätta riset minst 3–4 gånger tills stärkelsen sköljts bort och vattnet är helt klart. Täck sedan riset med vatten och tillsätt 1 msk salt och låt riset stå i minst 30 minuter. Skölj sedan riset och sila av. Koka upp 3–4 liter vatten med 1 tsk salt, 1 msk olja.
  2. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet och låt koka på hög värme i 4-5 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar. Skölj riset under rinnande kallt vatten, rör om med en gaffel för att få bort resterande stärkelse. Tillsätt 1/2-1 tsk salt och blanda med gaffeln. Tvätta kastrullen och torka noga.
  3. Stek potatisskivorna gyllenbruna i smör och flytta över i den rena kastrullen. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna och forma till ett "berg" i kastrullen.
  4. Häll på 1 msk olja och 2 dl vatten och täta med en hopvikt kökshandduk mellan kastrullen och locket. Koka på svag värme i 25 minuter. Lägg upp riset på ett stort serveringsfat och dekorera med potatisskivorna från kastrullens botten runt om.