Vegansk meze

Vegansk mix
Foto: Tv4

Vegansk meze

Av: Bea Szenfeld

Från: Klockan nio hos stjärnorna

79 ingredienser

Mixad avokadsoppa, falafel, ugnsrostad svamp, tomatsalsa, bönsallad hummus, och annat gott. Blötlägg kikärtorna till falafeln över natten. Du ska INTE koka kikärtorna, de ska bara blötläggas – alltså funkar inte kikärtor på burk.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Avokadosoppa

  • 4-5 avokador
  • 6 msk citron, saft
  • 6-7 dl grönsaksbuljong
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl vegangrädde eller vegan-crème fraiche
  • 0,5-1 tsk cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • gräslök
  • några rädisor

Svampsson

  • 1 l svamp (helst ekologiska skogschampinjoner)
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk vegansmör
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 2 kg potatis
  • 2 dl sojadryck
  • 4 dl sojagrädde
  • 1 dl glutenfritt ströbröd
  • salt

Edamamebönor

  • 1 förp färska edamamebönor (eller frysta)
  • flingsalt

Falafel

  • 3 dl okokta kikärtor, blötlagda över natten
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten lök, gul eller röd
  • 5-10 cm purjolök
  • 0,5 dl persilja
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 1 msk glutenfri mjölblandning
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 krm malen kanel
  • 1 dl sesamfrön, till panering
  • matolja, att fritera/steka i

Tomatsalsa

  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 tomater
  • 2 tsk vinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Hummus

  • 200 g färdigkokta kikärtor
  • 1 citron, pressad saft
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk tahinipasta
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk koriander
  • 1 msk färsk mynta, körvel eller persilja
  • ev paprikapulver

Grön bönsallad

  • 250 g brytbönor, ansade
  • 250 g sockerärtor, ansade
  • 250 g gröna ärtor (färska eller frysta)
  • 2 tsk korianderfrö, grovt stötta i mortel
  • 1 tsk senapsfrö
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk svarta spiskumminfrön
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 mild färsk röd chilifrukt, urkärnad och fint tärnad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 30 g hjärtbladssallad (eller annan sallad)
  • 2 morötter
  • grovt salt

Bränd aubergine med tahini

  • 1 aubergine
  • 70 g tahini, pasta
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk citron, saft
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk färsk persilja, hackad
  • 0,5 granatäpple, kärnorna
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Avokadosoppa

  1. Skala och kärna ur avokadon. Mixa avokadoköttet tillsammans med citronsaft, pressad vitlök, vegangrädde (eller crème fraiche) samt kajennpeppar. Späd med buljong till önskad konsistens och smaka av soppan med citronsaft, salt och svartpeppar. Garnera med grovt klippt gräslök och rädisor och en klick crème fraiche.

Svampsson

  1. Pensla rent svampen och hacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
  2. Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor. Hetta upp resterande smör i
  3. en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ströbröd. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

Edamamebönor

  1. Ånga bönorna i ca 5-10 minuter. Strö över rikligt med flingsalt och servera genast.

Falafel

  1. Skölj de blötlagda kikärtorna och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma.
  2. Forma smeten till små falafelbollar och vänd dem i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera falafeln tills den blir gyllenbrun (du kan även stek biffarna i olja i inte alltför het panna eller lägga dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter.

Tomatsalsa

  1. Hacka lök och vitlök. Fräs upp löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Tillsätt salt och kajennpeppar eller annan chilikrydda efter smak.

Hummus

  1. Mixa allt utom paprikapulvret. Använd paprikapulvret till dekoration.

Grön bönsallad

  1. Blanchera brytbönor i 4 minuter, lyft ur kastrullen och lägg dem genast i iskallt vatten. Låt rinna av och torka.#
  2. Blanchera sockerärtorna i 1 minut, skölj i kallt vatten, låt rinna av och torka.
  3. Blanchera ärtorna i 20 sekunder. Skölj i kallt vatten, låt rinna av och torka.
  4. Blanda brytbönor, sockerärtor och ärtor i en stor skål.
  5. Lägg korianderfrön, senapsfrön och olja i en liten kastrull och hetta upp. När fröna börjar poppa, häll innehållet i kastrullen över bönorna och ärtorna. Blanda och tillsätt svarta spiskumminfrön, rödlök, chili, vitlök, citronskal och dragon.
  6. Blanda ordentligt och smaka av med salt. Om man vill så kan man vända ner lite hjärtbladssallad. Garnera med mandolinriven morot.

Bränd aubergine med tahini

  1. Börja med att grilla auberginen. Sätt ugnen på hög värme. Stick hål på auberginen och lägg den i en folieklädd form och grilla i 1 timme. Vänd ett par gånger under tillagningstiden. Auberginen ska sjunka ihop helt och skalet ska bli bränt och spricka. Låt auberginen rinna av i minst 30 minuter.
  2. Hacka aubergineköttet grovt och lägg det i en medelstor skål. Blanda ner tahinipasta, vatten, citronsaft, vitlök, persilja samt lite salt och peppar. Vispa ihop allt ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vitlök eller citronsaft. Salladen bör ha en rejäl, lite sötsur smak. Lägg upp på fat, toppa med granatäpplefrön och ringla över lite olivolja.