Klenäter - Johan Sörbergs recept

Klenäter - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Klenäter - Johan Sörbergs recept

12 ingredienser

1 h + tid i frysen

En älskad julkaka som efter fritering vänds i kanelsocker. Med Johans recept blir det lätt att lyckas med denna lite pyssliga kaka.

Ingredienser

  • 250 g äggula
  • 180 g ägg
  • 300 g strösocker
  • 125 g smör
  • 50 g vispgrädde
  • 750 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 15 g citronsaft
  • 25 g rom, mörk

Till fritering

  • frityrolja

Kanelsocker

  • malen kanel
  • strösocker

Gör så här

  1. Vispa gulor, ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Smält smör med grädden.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda allt till en smet.
  3. Mjöla ett bakplåtspapper som ligger på en plåt, häll ut smeten, ha lite mjöl ovanpå och platta ut till ca 4-5 mm i tjocklek. Sätt in plåten i frysen, minst 2 timmar, men gärna över natten. Smeten skall vara genomfryst, så den får degkonsistens.
  4. Tag ut ur frysen. Kavla degen till en jämn stor rektangel, ca 4 mm i tjock. Skär först 3-4 breda remsor av degen, skär sedan varje remsa på snedden så de blir spetsiga mindre kvadrater (lägg tillbaka de remsor du inte jobbar med i frysen medan du fortsätter och ta fram efter hand).
  5. Skär ett snitt/hål i mitten på varje bit, vik in ena spetsen i hålet och forma till en klenät, sätt in i frysen igen. Degen måste vara kall, annars går det inte att forma dem.
  6. Värm frityrolja till 180 grader. Fritera 3-5 klenäter åt gången, direkt från frysen. Vänd klenäterna i oljan efter 2-3 minuter så de blir friterade på bägge sidor. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Vänd i kanelsocker. Avnjut dem nyfriterade!