Klassisk italiensk osso buco

Klassisk osso buco ny
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk italiensk osso buco

19 ingredienser

En av de typiska rätterna i det norditalienska köket är osso buco. Den serveras ofta med gremolata, som man strör över rätten. Koka gärna ris med saffran i kokvattnet och bjud till.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg kalvlägg, skivad med ben
  • 125 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 50 g rotselleri
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk mejram
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl oxbuljong
  • 2 citroner
  • 2 krukor färsk bladpersilja
  • 5 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 msk mejram

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Skrapa moroten och skala rotsellerin. Tärna dem smått. Skala och hacka vitlöken. Pudra kalvläggen med vetemjöl. Bryn därefter läggen i smör, några skivor åt gången.
  2. Smält 75 g smör i en stor gryta. Fräs lök, morot, rotselleri och de hackade vitlöksklyftorna. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljongen, saften av 1/2 citron, mejram och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i 1-1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Riv i den sista vitlöksklyftan. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter.
  3. Gremolata: Tvätta citronerna och riv av det gula skalet. Finhacka persiljan och skär vitlöken smått. Blanda. Strö gremolata över den färdiga osso bucon.