Klassisk lasagne med béchamelsås

POPULÄRT
Klassisk lasagne med béchamelsås
Foto: Eva Hildén

Klassisk lasagne med béchamelsås

21 ingredienser

1 h 30 m

Lasagne är alltid en uppskattad rätt både till helg och vardag. Det är även den perfekta rätten att ta med sig i matlådorna till jobbet!

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco Produktbild_02

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 kg köttfärs (nöt-, kyckling- eller vegofärs)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk Grey Poupon Original dijonsenap
  • 2 förp krossade tomater [à 500 g]
  • 1 msk Kikkoman sojasås
  • 2 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 tsk torkad oregano
  • TABASCO® Original pepparsås (några stänk)
  • 400 g färska lasagneplattor
  • 3 dl ost, riven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja (till stekning)
  • smör (till formen)

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 12 dl mjölk
  • 0,75 tsk malen muskot

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Grovriv morötterna (de behöver inte skalas innan, skölj bara bort eventuell jord).
  2. Fräs lök, vitlök och morötter mjuka i olja i en stor stekpanna eller gryta, ca 5 minuter. Tillsätt nöt-, kyckling- eller vegofärs och tomatpuré. Finfördela färsen och stek ytterligare några tills färsen har fått lite färg.
  3. Blanda ner dijonsenap, krossade tomater, soja, buljong och oregano. Koka upp och sjud under lock ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och några stänk TABASCO® Original pepparsås.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.

Béchamelsås

  1. Smält matfettet i en rymlig kastrull. Ta från värmen och
  2. rör ner mjölet till en slät redning. Späd med mjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 5 minuter. Krydda med muskotnöt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form, ca 30 x 40 cm. Börja och avsluta med köttfärssås. Strö över den rivna osten.
  4. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills osten har fått fin färg och pastan är klar. Servera gärna med en sallad.