Klassisk kräftsoppa med plankbröd

Klassisk kräftsoppa med plankbröd
Foto: TV4

Klassisk kräftsoppa med plankbröd

Av: David - Härnösand

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

60 m

En god och krämig kräftsoppa med kräftost och kräftstjärtar. Servera med nybakat plankbröd.

Dryck: Vitt vin, Simonsig, Chardonnay

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner

Kräftsoppa

  • 2 morötter (stora)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraîche
  • 400 g kräftost
  • 400 g kräftstjärtar i lake
  • salt
  • peppar
  • dill

Plankbröd

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk örtsalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten

Tillbehör

  • smör
  • 1 krm oregano
  • flingsalt, en nypa

Gör så här

Kräftsoppa

  1. Riv morötterna och stek en minut i smöret. Pudra över med mjölet och rör runt. Tillsätt vattnet, buljongen, crème fraiche, kräftost och låt koka upp.
  2. Tillsätt sedan kräftstjärtarna och smaka av med salt, peppar och dill.

Plankbröd

  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vatten och blanda till en deg.
  2. Rulla bitar av degen till fingertjocka remsor. Snurra remsorna runt en planka. Grilla över glöd till de är gyllenbruna och släpper lätt från plankan. Smöra och krydda med oregano och flingsalt.