Vår godaste knäck

Klassisk knäck
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vår godaste knäck

5 ingredienser

Till jul får man äta gotter, och knäck är en klassiker på godisbordet. Men dubblera inte receptet – går det åt mycket så koka hellre två omgångar.

Ingredienser

portioner stycken
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 1,5 dl sötmandel, hackad
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull och koka upp, rör mot bottnen så att massan inte bränner fast. Ställ en skål iskallt vatten vid sidan för knäckprovet.
  2. Börja efter 8–10 minuter med att lägga en droppe av smeten i vattnet, vänta 10 sekunder, ta upp droppen och känn på konsistensen. Upprepa provningen ända tills konsistensen på den kalla knäcken är precis så hård eller mjuk som du vill ha den, det tar mellan 15 och 25 minuter av kokning. Avbryt kokningen genom att slå i mandel och smör och rör om ordentligt.
  3. Skeda genast upp den varma massan i knäckformarna.
  4. TIPS: Mikra knäcksmeten. Häll vispgrädde, socker och sirap i en mikrosäker bunke. Rör om noga. Mikra på högsta effekt i 5–6 minuter, passa noga och stäng av om smeten hotar att koka över. Rör om och ställ tillbaka i ugnen igen. Mikra sedan på 3/4 effekt tills smeten är så mjuk som du vill ha den. Pröva med ett knäckprov om den är klar, rör ner smör och mandel och häll upp i formar.