Klassisk Jiap Che, sötpotatisnudlar

Klassisk Jiap Che, sötpotatisnudlar

12 ingredienser

30 m

Variera din Jiap Che med olika grönsaker, allt efter säsong, som i Korea. Grön sparris, zucchini, salladslök, selleri, spenat och olika salladssorter trivs utmärkt tillsammans med nudlarna.

Tips! Många butiker säljer i dag färdiga nudelsåser så att du slipper blanda egen. ”Nudelsås Soja” är den klassiska såsen till Jiap Che.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp nudlar av sötpotatis [340 g]
  • 150 g broccoli, skuren i bitar
  • 1 röd paprika, fint strimlad
  • 3 morötter, fint strimlade
  • 4 dl purjolök, strimlad
  • 6 champinjoner, tunt skivade

Sås

  • 6 msk koreansk soja (eller japansk)
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk sesamolja (100 %)
  • 3,5 msk neutral olja, gärna rapsolja
  • 3 krm svartpeppar, grovt malen
  • 0,5 dl risvinäger (eller 1 msk ättika)

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten (utan salt!) i en stor kastrull. Lägg i nudlarna och låt koka ca 6 minuter. Nudlarna är långa. Klipp gärna ner dem lite med en sax medan de kokar.
  2. Strimla under tiden paprikan, morötterna och purjolöken. Skiva svampen och skär ner broccolin i mindre bitar. Lägg alla grönsakerna och svampen i ett rymligt durkslag.
  3. Blanda alla ingredienser till såsen.
  4. När nudlarna kokat färdigt häller du dem tillsammans med allt kokvatten över grönsakerna som därmed ”blancheras”, det vill säga blir ”snabbt kokta”.
  5. Låt allt rinna av och häll omedelbart tillbaka nudlar, grönsaker och svamp i kastrullen (som fortfarande är varm).
  6. Häll såsen över och rör om ordentligt så att såsen blandas med nudlar och grönsaker. Lägg på locket, låt dra fem minuter och servera!