Italiensk gnocchigratäng med Mozzarella

Klassisk italiensk gratäng med mozzarella
Foto: Granaloro

Italiensk gnocchigratäng med Mozzarella

9 ingredienser

50 m

Klassisk italiensk gratäng med färdig gnocchi, smakrik tomatsås och krämig ost. Den går hem hos stora som små och är busenkel att laga. Osten är tricket – Mozzarella gör den len och krämig medan Quattrocento tillför sälta och den goda, krispiga ytan.

Granarolo Mozzarella
Granarolo Mozzarella

Granarolo Mozzarella

En riktigt god Mozzarella gjord av 100 % komjölk. Vi har Mozzarella för alla smaker och tillfällen.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 burkar tomat (gärna San Marzano, à 400 gram)
  • salt
  • 8 färska basilikablad, grovhackade
  • 3 förp Granarolo Mozzarella [à 125 g]
  • 150 g Granarolo Quattrocento, riven
  • smör
  • 2 förp gnocchi [à 500 g]

Gör så här

  1. Värm olivolja med en hel vitlöksklyfta i en kastrull.
  2. Tillsätt två burkar hela tomater och krydda med salt. Låt puttra i 20 minuter till en smakrik sås, den ska vara ganska tjock men inte torr.
  3. Lyft upp vitlöksklyftan, lägg i de grovhackade basilikabladen och smaka av med salt.
  4. Skär mozzarella i tärningar och låt rinna av ordentligt.
  5. Riv Quattrocento grovt.
  6. Koka upp rikligt med saltat vatten, lägg i gnocchin. När gnocchin stiger upp till ytan (det tar knappt en minut) lyfter du upp dem med en hålslev och lägger i en stor skål.
  7. Häll över tomatsåsen och blanda försiktigt.
  8. Lägg en tredjedel av gnocchin i en ugnsform (i Italien används enligt gammal tradition en av terrakotta) och toppa med hälften av mozzarellan.
  9. Lägg på resten av gnocchin och toppa med den mozzarella som är kvar och riven Quattrocento.
  10. Avsluta med att hyvla över 5–6 tunna skivor smör.
  11. Grädda i ugn på 200 grader i 15–20 minuter. Sätt gärna på ugnens grillfunktion de sista 3 minuterna för extra fin färg och lite krispig yta.
  12. Servera direkt när det är klart, helst i små terrakottaformar med lite extra Quattrocento vid sidan.
TIPS!
Italienska tips från Granarolo!
Pasta pesto med riven Quattrocento

Italienska tips från Granarolo!

Goda middagar med ricotta, burrata, mozzarella och Quattrocento

Läs mer