Soppa med rostade jordärtskockor

Soppa med rostade jordärtskockor
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Soppa med rostade jordärtskockor

13 ingredienser

Soppa med rostade jordärtskockor toppad med skockor, äpple, lime och gräslök.

**Mixa varma vätskor
**Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Klas bjöd även på
Gratinerad mandelpotatis med lammfiol
After eightpäron med vit chokladcrème

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 400 g jordärtskocka, skalad
  • 1 äpple, skalat, utan kärnor, delat i 4 bitar
  • 1 gul lök, skalad och delad i bitar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • vinäger
  • olivolja

Topping

  • 1 äpple, skalat och fint tärnat
  • 100 g jordärtskocka, skalade och rostade
  • 1 msk gräslök
  • 0,25 citron, saft och rivet skal

Gör så här

Soppa

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rippla lite olja på skockorna (alla inkl. de till toppingen), äpplet och löken.
  3. Rosta i ugnen tills allt är mjukt. Det tar ca 30 minuter.
  4. Spara 100 g jordärtskocka till dekoration.
  5. Lägg resten i en kastrull och slå på kycklingbuljongen.
  6. Låt koka ihop något.
  7. Tillsätt crème fraichen och mixa slätt.
  8. Smaksätt med salt, svartpeppar och lite vinäger.
  9. Tärna de resterande skockorna och blanda med det råa äpplet och gräslök.
  10. Smaksätt med salt och citron.