Kinesiskt på menyn under OS

Kinesiskt på menyn under OS

Du behöver inte vara elitidrottare för att få uppleva Kina under OS. Med en wokpanna och rätt ingredienser kan du få en kinesisk känsla direkt in i ditt kök. Vi har samlat ihop några av våra favoriträtter med Kina som gemensam nämnare.

Folkrepubliken Kina har närmare 1,5 miljarder invånare och landets huvudstad heter Peking (Beijing). En majoritet av befolkningen talar det officiella språket mandarin, eller det vi kallar kinesiska. Kina har en president, Hu Jintao samt även en premiärminister, Wen Jiabao. På grund av landets enorma storlek varierar vädret radikalt från svår värme på en del plaster till bister kyla på andra.

De första sommarspelen i OS anordnades i Mexiko 1968. Men det dröjde ytterligare ett antal år innan OS-maskoten gjorde entré. Året var 1980 och maskoten var en namnlös jaguar. Sedan dess har varje sommar-OS haft sin egen maskot.

Här nedan hittar du sommar-OS alla officiella maskotar:

* Mexiko 1968 - en namnlös jaguar
* München 1972 - Waldi
* Montreal 1976 - Amik
* Moskva 1980 - Misja
* Los Angeles 1984 - Sam
* Seoul 1988 - Hodori
* Barcelona 1992 - Cobi
* Atlanta 1996 - Izzy
* Sydney 2000 - Olly, Syd, Millie
* Aten 2004 - Athena & Phevos
* Peking 2008 - Fem barn, kallade fuwa: BeiBei - en fisk, JingJing - en panda, HuanHuan - den olympiska elden, YingYing - en antilop och NiNi - en svala.

Källor: Kinaportalen samt Wikipedia


På Fotbollskanalen kan du läsa om hur det går för Fotbollslandslaget i OS. Klicka här!

Mat från Kina