Kind och tunga av skreitorsk med buljong

Kind och tunga av skreitorsk med buljong
Foto: TV4

Kind och tunga av skreitorsk med buljong

Av: Anton Bjuhr, Jacob Holmström

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Härlig fiskrätt på torskkinder och torsktunga. Med en smakrik buljong gjord på svamp, lök och alger blir det här en riktigt festlig rätt. Servera i tillsammans med stekt svamp, brysselkålsblommor och äpple i djupa tallrikar och helgens middag är redo att avnjutas!

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 250 g champinjoner
  • 5 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 msk torkade alger, krossade
  • 0,5 kg vitkål
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk soja (svensk om ni hittar, annars japansk)

Torsk

  • 12 torskkinder
  • 8 torsktungor
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • 25 g smör

Tillbehör

  • 100 g blandad svamp
  • 50 g brysselkålsblommor
  • 1 rosenkvitten (går lika bra med svenskt syrligt äpple)
  • 10 g smör

Gör så här

Buljong

  1. Börja med att smula ner champinjonerna i en stor kastrull, lägg i timjan, krossade vitlöksklyftor och alger.
  2. Strimla kålen och löken, bryn hårt i en stekpanna och lägg i kastrullen. Täcka allt med
  3. vatten och koka upp.
  4. Ställ i ugnen på 100C i 6-8 timmar. Jag kokar alltid mina buljonger över natten. Sila och smaka upp med soya.

Torsk

  1. Skär till tungorna och kinderna, salta och mjöla. Stek sen gyllene i smöret.

Tillbehör

  1. Rensa svampen och brysselkålsblommorna och stek tillsammans i smör.
  2. Skiva rosenkvitten eller äpple i tunna skivor. Lägg allt i en djup tallrik och slå på buljongen.