Kimchifritters med sötpotatis och dippsås

Kimchifritters med sötpotatis och dippsås
Foto: Fabian Björnstjerna

Kimchifritters med sötpotatis och dippsås

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

45 min

Krispiga och oemotståndligt goda fritters. Servera gärna med lite kokt ris, någon sallad och någon pickles till för en matigare variant.

Receptet är ur boken Vegansk snabbmat - streetfood för alla av Sebastian Schauermann, Norstedts.

Ingredienser

  • 200 g sötpotatis, riven
  • 100 g kimchi, hackad
  • 3 msk kikärtsmjöl
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vit misopasta
  • 4 salladslökar, skivade
  • 1 tsk sesamolja
  • salt
  • rapsolja, att steka i

Dipp

  • 1 tsk sesamfrön
  • 2 msk plommonsirap (eller ljus sirap)
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk citron, saft
  • 0,5 dl gochujang, pasta
  • 1,5 msk sirap
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk misopasta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sötpotatis, kimchi, kikärtsmjöl, majsstärkelse, miso, 2 av
  2. salladslökarna och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt och låt smeten vila i 10 minuter innan du börjar steka.
  3. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Passa så att de inte bränns, rör runt då och då. Låt dem rosta tills de börjar få lite färg och doftar. Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.

Dipp

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
  2. Klicka ut smeten i matskedsstora högar i en stekpanna med mycket olja på näst högsta värmen. Forma snabbt smeten till önskad form. Vänd plättarna när de fått en jämn och krispig yta.
  3. Lägg upp samtliga fritters på en plåt med bakplåtspapper och pensla lite av dippen på varje. Kör in plåten i ugnen i 5 minuter för att få en skön glaze på dem.
  4. Ta ut, strö på resten av salladslöken och servera med extra dipp.