Kim Anderzons annorlunda lammstek med quinoasallad

Kim Anderzons annorlunda lammstek med quinoasallad
Foto: Lena Koller
Kim Anderzon
Kim Anderzon

Kim Anderzons annorlunda lammstek med quinoasallad

Av: Kim Anderzon

Från: Sinnenas mat

13 ingredienser

”Eftersom vi har egna ekologiskt uppfödda gutefår och lamm så väljer jag en annorlunda lammstek med torkad frukt som min man Lasse bjöd på häromdagen.” - Kim Anderzon

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammstek (ekologisk)
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2-3 dl färska dadlar
  • 2-3 dl torkade fikon
  • 2-3 dl torkade aprikoser
  • 1 dl solrosolja och pumpakärnor
  • 1 buljongtärning

Quinoasallad:

  • röd quinoa (för 6 personer)
  • 1 knippe rucolasallad
  • 100 g fetaost
  • dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Putsa steken noggrant (jag tycker inte om när den smakar får).
  2. Halvera vitlöksklyftorna och späcka steken med dem. Gnid in den med salt och peppar och lägg i en ugnsform.
  3. Hacka dadlar, fikon och aprikoser i lagom stora bitar och lägg alltsammans som ett täcke över stekens tjockaste del. Toppa med solros- och pumpakärnorna och stick in en termometer i steken. Låt gå i ugn tills termometern visar 70°.
  4. Linda in steken i aluminiumfolie och låt den vila i cirka 15 minuter.
  5. Blanda skyn som bildats med frukterna och buljongtärningen i en kastrull, och värm upp under omrörning tills buljongtärningen löst upp sig. Mosa eventuellt frukterna lite.
  6. Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Blanda i rucolablad samt fetaost i små bitar. Häll över dressingen och servera till lammsteken.