Kim Anderzons annorlunda lammstek med quinoasallad
Kim Anderzons annorlunda lammstek med quinoasallad
13 ingredienser
”Eftersom vi har egna ekologiskt uppfödda gutefår och lamm så väljer jag en annorlunda lammstek med torkad frukt som min man Lasse bjöd på häromdagen.” - Kim Anderzon
Ingredienser
- 1 kg lammstek (ekologisk)
- 3 klyftor vitlök
- salt
- svartpeppar
- 2-3 dl färska dadlar
- 2-3 dl torkade fikon
- 2-3 dl torkade aprikoser
- 1 dl solrosolja och pumpakärnor
- 1 buljongtärning
Quinoasallad:
- röd quinoa (för 6 personer)
- 1 knippe rucolasallad
- 100 g fetaost
- dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar
Gör så här
- Värm ugnen till 175°. Putsa steken noggrant (jag tycker inte om när den smakar får).
- Halvera vitlöksklyftorna och späcka steken med dem. Gnid in den med salt och peppar och lägg i en ugnsform.
- Hacka dadlar, fikon och aprikoser i lagom stora bitar och lägg alltsammans som ett täcke över stekens tjockaste del. Toppa med solros- och pumpakärnorna och stick in en termometer i steken. Låt gå i ugn tills termometern visar 70°.
- Linda in steken i aluminiumfolie och låt den vila i cirka 15 minuter.
- Blanda skyn som bildats med frukterna och buljongtärningen i en kastrull, och värm upp under omrörning tills buljongtärningen löst upp sig. Mosa eventuellt frukterna lite.
- Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Blanda i rucolablad samt fetaost i små bitar. Häll över dressingen och servera till lammsteken.