Guldgul och doftande av saffran, ingefära och aprikoser är den här läckra kikärtsgrytan. Ju mindre bitar rotfrukterna skärs i, desto kortare koktid. Receptet har rötter i Marocko.
Skär löken i klyftor, moroten i tunna slantar och kålroten i fina tärningar. Halvera chilifrukten, peta bort frön och mellanväggar men spar dem. Skär chilin i strimlor. Häll oljan i en gryta, gärna gjutjärnsgryta. Lägg i chilin. Strö över saffran, spiskummin och ingefära. Låt fräsa någon minut. Lägg i lök, morot och kålrot och fräs i ytterligare någon minut.
Smula över örtbuljong och häll på tomatpuré. Spä med någon deciliter vatten. Koka upp under lock och låt koka i 10 minuter. Lägg i kikärter, zucchinin skuren i halvmånar samt aprikoser i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter. Strö över hälften av koriandern. Använd resten till garnering.
Couscous: Häll gryn och salt i en skål och häll på 3 1/2 dl kokande vatten. Låt stå och svälla i 5 minuter. Rör om och fluffa upp med en gaffel.