Kikärtsburgare med chili-och koriandermajonnäs och sötpotatispommes

Kikärtsburgare med chili-och koriandermajonnäs och sötpotatispommes
Foto: TV4
Rebecca Andersson
Rebecca Andersson

Kikärtsburgare med chili-och koriandermajonnäs och sötpotatispommes

Av: Rebecca Andersson

Från: Efter stängning

33 ingredienser

45 m

Vegetarisk burgare på kikärtor och halloumi, panerad i pankoströbröd. En riktigt frasig och god burgare som serveras med koriandermajonnäs, picklad gurka och sötpotatispommes.

Tips! Byt ut koriandern mot persilja om du inte gillar koriander.

Ingredienser

portioner

Kikärtsburgare

  • ca 380 g kokta kikärtor, 1 förp
  • 2 ägg
  • 100 g halloumiost
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl färsk persilja
  • 0,5 dl pankoströbröd, till burgaren
  • 0,5 dl pankoströbröd, till panering
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,25 citron, saften
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt (efter smak)
  • neutral olja, till stekning

Sötpotatispommes

  • 900 g sötpotatis
  • ca 0,5 dl vetemjöl, att vända potatisen i
  • neutral olja, till fritering
  • salt (efter smak)

Picklad gurka

  • 0,5 gurka
  • 0,5 röd chilifrukt, i tunna skivor)
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk salt

Chili- och koriandermajonnäs

  • 2 äggulor, rumsvarma
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • ca 4 dl rapsolja
  • 1 dl färsk koriander, finhackad (inkl stjälkarna)

Till servering

  • 4 hamburgerbröd, gärna brioche
  • picklad gurka
  • chili- och koriandermajo
  • krispiga salladsblad
  • sötpotatispommes

Gör så här

Kikärtsburgare

  1. Häll kikärterna i ett durkslag och spola noga i kallt vatten. Låt rinna av och mixa ärterna i matberedare tillsammans med äggen. Riv halloumin och vänd ner tillsammans med pressad vitlök, persilja, panko, mjöl, citronsaft, spiskummin, cayennepeppar och salt. Låt smeten vila ca 5 minuter.
  2. Provstek en bit för att se att biffarna är tillräckligt fasta och inte ramlar sönder. Tillsätt ev lite mer mjöl om det behövs. Forma smeten till 4 burgare. Precis innan servering, panera biffarna i pankon och stek på medelvärme i rikligt med olja tills biffarna är gyllenbruna och frasiga, tar ca 2-3 minuter på varje sida.

Sötpotatispommes

  1. Skär potatisen i tunna fina stavar. Lägg i durkslag, pudra över mjölet och skaka om så att mjölet fördelar sig jämnt. Fritera sedan gyllene i oljan eller rosta med olja och salt i ugnen på 220 grader i ca 15-20 minuter.

Picklad gurka

  1. Halvera gurkan på längden, skrapa ut det vattniga innanmätet och skiva sedan gurkan tunt och lägg i en skål. Vänd runt med chili, vinäger och salt. Låt dra ca 20 minuter eller tills resterande komponenter är klara. Häll av överbliven vätska innan servering.

Chili- och koriandermajonnäs

  1. Lägg äggulor, senap, vinäger, chili och salt i en skål och vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i tunn stråle under konstant vispning. När majonnäsen tjocknat, tillsätt koriandern och smaka av med mer salt. Det går också bra att köpa färdig majonnäs om du inte vill göra egen.

Servering

  1. Stek hamburgerbrödet i pannan innan servering för bästa resultat. Montera burgarna med det nyrostade brödet, majonnäs, picklad gurka och några blad krispig sallad. Servera med pommes och extra majonnäs att doppa dessa i. Njut!