Key lime pie ”Passion is the key”

Key lime pie ”Passion is the key”
Foto: TV4
Rebecca Andersson
Rebecca Andersson

Key lime pie ”Passion is the key”

Av: Rebecca Andersson

Från: Sveriges mästerkock

16 ingredienser

75 m + tid i kyl

Key lime pie med passionsfrukt, hallon och italiensk maräng. Den här pajen har allt med klassisk amerikansk key lime pie behöver!

Ingredienser

portioner6 - 8

Pajskal

  • 100 g smör
  • 0,5 dl pekannötter
  • 190 g digestivekex [ca 15 st]
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 krm salt

Lime- och passionfyllning

  • 400 g kondenserad mjölk
  • 140 g limesaft, pressad, (1,5 dl)
  • 3 passionsfrukter, saften (spar kärnorna till dekoration)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg (stora)

Italiensk maräng

  • 300 g strösocker
  • 120 g vatten
  • 150 g äggvita

Till dekoration

  • färska hallon
  • passionsfruktskärnor

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryn smöret. Rosta nötterna på medelvärme i torr panna och grovhacka dem sedan.
  2. Mixa kexen väl i matberedare och blanda med sockret i en bunke, tillsätt nöthacket och salt. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  3. Häll över i en pajform med löstagbar kant och tryck ihop tills du har ett täckande skal över hela formen. Grädde i ugnen i 5 minuter. Låt skalet svalna.

Fyllning

  1. Sänk ugnen till 170 grader. Blanda (vispa inte) kondenserad mjölk, limesaft, saft från passionsfrukten och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör ihop till en slät blandning (smaka gärna av så att du hittar en bra balans mellan syra & sötma). Låt stå och dra i 10 minuter.
  2. Fyll fyllningen i pajskalet och baka i ugnen i ca 15-20 minuter. Ha koll på pajen under tiden, den ska kännas något rörlig och inte helt fast, den sätter sig efteråt i kylen. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Sätt sedan pajen i kylen i cirka 2 h eller tills att den sätter sig. Pajen går jättebra att förbereda ett par dagar innan servering.

Italiensk maräng

  1. Koka upp socker och vatten till 121 grader. Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt skum. Häll sockerlagen med tunn stråle över äggvitorna medan de konstant vispas på max i mixern. Vispa tills den svalnat något. Häll över i spritspåse.
  2. Spritsa marängen snyggt på pajen, bränn gärna av den med gasbrännare. Lägg hallon och passionsfruktskärnor i vackert mönster.