3 passionsfrukter, saften (spar kärnorna till dekoration)
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg (stora)
Italiensk maräng
300 g strösocker
120 g vatten
150 g äggvita
Till dekoration
färska hallon
passionsfruktskärnor
Gör så här
Pajskal
Sätt ugnen på 180 grader. Bryn smöret. Rosta nötterna på medelvärme i torr panna och grovhacka dem sedan.
Mixa kexen väl i matberedare och blanda med sockret i en bunke, tillsätt nöthacket och salt. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
Häll över i en pajform med löstagbar kant och tryck ihop tills du har ett täckande skal över hela formen. Grädde i ugnen i 5 minuter. Låt skalet svalna.
Fyllning
Sänk ugnen till 170 grader. Blanda (vispa inte) kondenserad mjölk, limesaft, saft från passionsfrukten och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör ihop till en slät blandning (smaka gärna av så att du hittar en bra balans mellan syra & sötma). Låt stå och dra i 10 minuter.
Fyll fyllningen i pajskalet och baka i ugnen i ca 15-20 minuter. Ha koll på pajen under tiden, den ska kännas något rörlig och inte helt fast, den sätter sig efteråt i kylen. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Sätt sedan pajen i kylen i cirka 2 h eller tills att den sätter sig. Pajen går jättebra att förbereda ett par dagar innan servering.
Italiensk maräng
Koka upp socker och vatten till 121 grader. Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt skum. Häll sockerlagen med tunn stråle över äggvitorna medan de konstant vispas på max i mixern. Vispa tills den svalnat något. Häll över i spritspåse.
Spritsa marängen snyggt på pajen, bränn gärna av den med gasbrännare. Lägg hallon och passionsfruktskärnor i vackert mönster.